dinsdag 27 november 2012

Oorsuizingen: een naar beestje


Een piep, een tuut, gebrom, gesis of een hoge fluittoon in de oren? Deze symptomen duiden op oorsuizen, of tinnitus volgens zijn medische term. Er wordt dan eigenlijk een geluid ervaren zonder dat er een externe geluidsbron is. Het kan zeer stil zijn, dat het bij het minste geluid niet meer op te merken valt. Of zo oorverdovend luid dat het de dagdagelijkse activiteiten belemmert en soms depressie tot gevolg heeft. 

Oorsuizen kun je een probleem van deze tijd noemen. We leven in een luidruchige samenleving. Luide muziek en de drukke omgeving helpen er zeker niet bij. Ze vergroten zelfs de kans om de aandoening op te lopen.
Nu kan een oor best wel wat hebben. En dagdagelijkse geluiden zoals verkeer en geroep gaan geen schade aanrichten. Zolang deze met mate aanwezig zijn. Het is pas als er zeer luide, hoge tonen  in de buurt zijn dat je moet oppassen. Oorbescherming is hier de enige manier om het te voorkomen.
Je oren zijn best sterk, maar niet onoverwinnelijk. En daar wringt het schoentje. Velen denken dat het hen niet zal overkomen. Dat hun oren sterk genoeg zijn. Een verkeerde opvatting. Het kan iedereen overkomen.

Ikzelf lijdt aan tinnitus. Ik heb het opgelopen tijdens de Student Kickoff in Gent. En raar genoeg droeg ik op dat moment zelfs gehoorbescherming, al waren het maar universele oordopjes en geen op maat gemaakte. Toen ik de volgende ochtend wakker werd, merkte ik een pieptoon op en had ik pijn in mijn rechteroor.
De dag zelf ging ik naar de dokter en die constateerde dat ik een oorperforatie had opgelopen, met oorsuizingen als gevolg. Ik hoor nu een hoge pieptoon vergelijkbaar met piepende remmen of krassende nagels.

Toch probeer ik er mijn leven niet teveel door te laten beïnvloeden. Ik hou me bezig met wat ik graag doe. Ik zoek afleiding, een beetje muziek of aangename geluiden om er niet mee bezig te zijn. Er over praten met vrienden, familie, je arts helpt ook. En zoeken naar een oplossing om het dragelijker te maken geeft me extra kracht. Niet bij de pakken blijven zitten is mijn raad. Het is niet altijd even makkelijk. Sommige dagen klinkt het luider en ondervindt ik er meer last van. Maar andere dagen klinkt het dan weer heel stil, en merk ik er weinig tot niks van. Het heeft zijn eigen willetje.

Met deze blog probeer ik mijn eigen ervaringen neer te pennen, en wat raad en steun geven aan mensen die hetzelfde ondergaan als ik. Eveneens wil ik anderen informeren over deze problematiek en het helpen te voorkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten