woensdag 27 februari 2013

Celebrities met Tinnitus: William Shatner

William Shatner
"There were days when I didn’t know if I would survive the agony because I was so tormented by the screeching in my head."

William Shatner vertelt over zijn jarenlange strijd met Tinnitus. Tijdens opnames van een aflevering van Star Trek werd door een Special Effects explosie zijn leven in één klap veranderd. Een hardnekkige tuut die nooit meer wegging.


Vandaag wordt hij gezien als de "poster boy" voor Tinnitus. Dankzij hem hebben de mensen die hier aan lijden eindelijk een stem gekregen. Hij waarschuwt voor de gevaren en hoe vlug het kan keren. Tevens klaagt hij over de weinige steun die het probleem krijgt van zijn overheid ondanks de grootschalige frequentie ervan.


Shatner claimt dat hij dankzij Tinnitus Retraining Therapy (TRT) veel rust en verzachting heeft gevonden. Met deze techniek wordt er gebruik gemaakt van witte ruis. De theorie zegt dat je hersenen ,na blootstelling aan de ruis, gaan wennen aan het geluid en dat ze het gesuis niet meer gewaar worden. Shatner ondervond dat het merendeel van zijn symptomen waren verdwenen en hij niet langer suïcidaal was.


Toch blijft deze praktijk nog steeds een subjectieve oplossing, (het probleem wordt niet weggenomen, maar eerder onderdrukt) en effectiviteit verschilt van persoon tot persoon. Maar het blijft aangeraden om het te proberen.

In dit filmpje kun je zijn hele verhaal horen.


Bron: Action on Hearing Loss en Seattle Times

woensdag 6 februari 2013

Celebrities met Tinnitus: Gerard Butler



Niet enkel de gewone man en vrouw kunnen Tinnitus oplopen. Ook beroemdheden zijn niet immuun voor oorsuizen. Gerard Butler is hier één van.  De Schotse acteur kampt hier al sinds zijn jeugdjaren mee.
Een operatie aan zijn rechteroor ligt hier aan de oorzaak. Butler werd geboren met oren die ver uit zijn hoofd staken. Om zijn gehoor te redden, besloten artsen zijn rechteroor 'terug te duwen'.

Het resultaat was niet bepaald positief. Zijn rechteroor is misvormd, wat bleek tijdens de opnames van Tomb Raider: Cradle Of Life toen hij zich moest kaal scheren voor de rol.
Bovendien is de acteur hardhorend aan zijn rechteroor en heeft hij hierbij gevolg last van Tinnitus.

Moeilijk in te beelden dat King Leonidas of The Phantom Of The Opera dit ook moesten aanhoren.
Een voorbeeld dat Tinnitus geen rem hoeft te zijn en dat men nog altijd ongelofelijke prestaties kan neerzetten ondanks het ongemak.

dinsdag 5 februari 2013

Tinnitus Awareness Week



Van 4 tot 10 februari loopt de Britse Tinnitus Awareness Week.
Een week waar mensen zich bewust moeten maken rond de problematiek van Tinnitus. De focus gaat nu naar de verscheidene tinnitus groeperingen en organisaties die mensen een hart onder de riem steken.

Deze ondersteunde groeperingen zijn vaak een vitale levenslijn voor de getroffenen. Een kans om hun verhaal te doen bij een partij die weet wat ze doormaken, horen hoe anderen er mee omgaan, welke manieren ze gebruiken om het te stillen en het belangrijkste: samen zoeken naar een oplossing.

Ik wil hierbij ook mijn steentje bijdragen voor Tinnitus lijders in België.
Velen zitten met vragen en weten niet waar terecht.

Als je last hebt van tinnitus neem je best eerst contact op met je huisarts. Hij zal je helpen met de eerste begeleidend stappen en je doorverbinden met een Neus, Keel en Oor arts.
De NKO arts zal een uitgebreider onderzoek plegen en je vertellen waar je staat en welke maatregelen je eventueel kunt nemen.

Anderzijds, praat erover. Met familie, vrienden en andere getroffenen. Sluit je aan bij een tinnitus forum. Dikwijls kun je daar al heel wat raad en steun vinden bij mensen die hetzelfde ondergaan.

Tenslotte kun je hulp zoeken bij Tinnitus groeperingen en zelfhulpgroepen waarmee je jouw ervaringen mee kunt delen.
Een goede zelfhulpgroep is Vlati. Opgericht door een koppel met Tinnitus. Zij houden op regelmatige basis bijeenkomsten waar je over je oorsuizen kunt spreken. Op deze manier weet je dat je niet de enige bent met het probleem en kan het helpen het een plaats te geven.

Voor meer informatie kun je terecht op de website: http://home.scarlet.be/~ababab/vlati.htm

Geef tinnitus geen kans, draag gehoorbescherming.


woensdag 9 januari 2013

Ruis: nieuwe kortfilm over oorsuizen





In kader van een sensibiliseringscampagne rond gehoorschade en oorsuizen heeft Geronimo Studios de kortfilm Ruis uitgebracht. De film, die in opdracht van Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) werd gemaakt, vertelt het waargebeurd verhaal van Dietrich Hectors. Een jongeman die leed aan tinnitus door gehoorschade. Hij kon het geluid amper verdragen en stapte hierdoor op 29 jarige leeftijd uit het leven

De film wordt voorgesteld in 800 Vlaamse scholen met als doel jongeren bewust te maken van de gevaren van lawaai en de problematiek rond gehoorschade. Jaarlijks komen er 20.000 jongeren met enige vorm van gehoorschade bij. Na het uitgaan heeft 41 procent van de jongeren last van een fluittoon die minstens 1uur aanwezig is. Velen zijn zich wel bewust van het probleem, zo'n 71 procent van de tieners en jong volwassenen. Maar weinigen onder hen doen ook effectief iets om gehoorschade te voorkomen.


In de film wordt de rol van Dietrich gespeeld door Gilles Deschryver, bekend van de film Hasta la vista en de VTM-reeks Code 37. Marc Van Eeghem, Katelijne Verbeke en Wietse Tanghe vertolken de rol van de ouders, Roger en Maria, en van de jongere broer.

De ouders van Hector wilden geen al te biografische verfilming. Het verhaal duurt twintig minuten en is anders. Maar sommige details werden in de kort- film toch opgenomen. Zo wordt er aan tafel gegeten met plastic bestek en borden omdat Dietrich het getik van gewoon bestek niet kon verdragen.


Voor Dietrich begon alles toen hij op 16-jarige leeftijd een concert van Sepultura bijwoonde. Daar merkte hij al vlug dat er iets niet in orde was met zijn gehoor. Volgens de dokter had hij een trauma opgelopen.

Het zou wel verbeteren, zei de dokter, en in het begin was dat ook het geval. Maar er bleek toch onherstelbare schade aan de oorhaartjes te zijn aangericht. In de laatste vijf jaar van zijn leven werd het steeds erger. Dietrichs sociale leven leed er sterk onder. Hij kon op de duur niet meer uitgaan.

Een spijtig verhaal. Één die moet duidelijk maken dat je zorg moet dragen voor je gehoor. Ik kan het project alleen maar aanmoedigen. Ik hoop dan ook dat hiermee de boodschap duidelijk wordt voor iedereen.

Ruis' kadert in de sensibiliseringscampagne 'Help ze niet naar de tuut' en is te vinden op www.helpzenietnaardetuut.be.

Bronnen: GVA.be, Vlaanderen.mediargus.be