maandag 3 december 2012

De feiten van Tinnitus

Enkele feiten rond tinnitus.



Misschien niet het leukste feit, maar oorsuizen komt heel frequent voor. In België alleen al zou ongeveer 15% van de bevolking een vorm van oorsuizen hebben. 

De meest voorkomende oorzaak van tinnitus is gehoorschade door luide geluiden. Het is vaak een teken van beginnende gehoorschade. Minuscule haartjes in het slakkenhuis van het oor worden beschadigd. De haartjes werken als de snaren van een harp of piano. Ze brengen tonen over aan de gehoorzenuw. Als de haartjes beschadigd geraken, kunnen ze de tonen niet meer doorsturen. Om dit te compenseren, gaan de hersenen de ontbrekende tonen zelf proberen aanvullen. Met oorsuizingen als gevolg. 

Gehoorverlies, door de leeftijd, kan ook liggen aan de oorzaak van tinnitus.

Sommige medicijnen kunnen tinnitus teweeg brengen. Ze zouden de stijfheid van de haartjes op de haarcellen in het oor beïnvloeden en op deze manier oorsuizingen veroorzaken of versterken. Aspirine, bepaalde antibiotica, Anti-epileptica , vochtafdrijvers en benzodiazepinen kunnen deze als bijwerking hebben. 

Er bestaan 2 soorten tinnitus. Objectieve en subjectieve tinnitus.
Objectieve tinnitus kan worden waargenomen door de lijder zelf en door derden. Anderen kunnen het gesuis dan ook horen. Dit wordt veroorzaakt door spasmen of gewrichten die het geluid voortbrengen.

Subjectieve tinnitus is de meest voorkomende vorm. Ze wordt enkel waargenomen door de lijder. 

Tinnitus komt soms samen voor met Hyperacusis. Dit betekent overgevoeligheid aan geluiden.

Concentratieproblemen, angstgevoelens en depressiviteit worden vaak gelinkt aan oorsuizingen. Vaak omdat men er niet kan van vluchten en het altijd met zich meedraagt. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot zelfmoord.

Tinnitus betekent in het Latijns 'gerinkel' of 'rinkelen als een bel'.

Enkele maatregelen om tinnitus te voorkomen:

  • Op voldoende afstand blijven van speakers (minimum 2 meter).
  • Je oren rust geven na luide geluiden. Of tijdens blootstelling genoeg 'oorpauzes' nemen door bijvoorbeeld even naar buiten gaan.
  • Je mp3-speler niet op zijn hardst laten spelen.
  • Gehoorbescherming. De meest effectieve manier om je oren te beschermen. Er bestaan universele oordopjes met muziekfilter ( vaak verkrijgbaar op festivals en in sommige werkplaatsen zijn ze verplicht te gebruiken) of op maat gemaakte dopjes. Deze zijn te verkrijgen bij een audioloog of oorspecialist.